Start

Onderstaande tekst is de oorspronkelijke tekst van de kinderpardonsite. Door het kabinetsbesluit op 29 februari is het wel verouderd

Veel mensen denken dat er met de komst van het Kinderpardon een blijvende oplossing is gekomen voor kinderen die lang in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning. Dat is helaas niet waar. Het merendeel van de kinderen die een beroep doet op de kinderpardonregeling wordt afgewezen ondanks dat zij hier langer dan vijf jaar zijn. Zij worden afgewezen omdat onvoldoende gedaan zou zijn aan vertrek, het zogenaamde ‘meewerkcriterium’. Per jaar komen er honderden kinderen bij aan wie een verblijfsvergunning op grond van het Kinderpardon wordt geweigerd. Deze kinderen leven in grote angst. Angst dat ze teruggestuurd worden naar een land dat ze niet kennen, omdat zij hier al jaren wonen, naar school gaan en vriendjes en vriendinnetjes hebben.

Uitzetting van gewortelde kinderen is een ernstige schending van de kinderrechten. Hoe Nederlands de kinderen zich in hun hoofd of hart ook voelen, op papier zijn ze het nog niet. Daarom dreigen ze uitgezet te worden. Buiten hun schuld om. Iedere dag opnieuw vragen zij zich af of iemand ze op komt halen om ze met een enkeltje op het vliegtuig te zetten naar een onbekend land. De kinderen horen beschermd te worden, niet beschadigd.

  • Uitgebreide informatie is te vinden in het dossier kinderpardon van Defence for Children.
  • Wetgeving over het Kinderpardon komt uit Den Haag. De gevolgen zijn echter voelbaar in de gemeente. Daarom zijn een aantal gemeenten ook kinderpardongemeente geworden.